ok, ini pulak resepi untuk ayam kampung masak lomak cili api omak den yg hot punye.

Ayam kampung– 2 ekor – di layuh atas api terlebih dahulu, supaya lebih enak bila dimakan.

Kunyit dan cili api – di kisar

Serai – dititik
Garam secukup rasa

Letakkan semua bahan diatas dalam periuk dan didihkan.

Then bile ayam dah nampak tersejat, masukkan kentang. then bile kentang dah empuk, baru masukkan asam keping.

*reminder: kalu nk masuk kentang, masukkan asam keping lepas masuk kentang, sbb asam keping tu nanti buat kentang susah nk empuk.

Santan dari 4 biji kelapa.
Mendidih, siap utk di makan..

hasilnya..

Ayam kampung ni kan, org jarang nk masak, sebab kononnya cam leceh sikit. Mcm ayam pasar, blh terus masak. Tapi ni nak btau ni, ayam kampung, rasa nya gabanla jauh lebih enak ok! Kire worth it la kalu bersusah payah nk kena tangkap dari dlm reban, then kene sembelih, then kene rebus, then kene cabut bulu ayam, then kene layuh, then kene bersihkan balik, kot kot ade yg terjadi arang sikit, then basuh, then baru blh masak. So kalu kat KL ni, skip langkah awl tu smpi la ke layuh ayam tu. Rasa masakannye, amat la enak skali ye kawan2. So, kalu nk rasa lebih sikit keenakkan masakan, cubala masak ayam kampung,n ikut seme atur cara masak ayam kampung tu. Korg pasti tersenyum n tersandar kekenyangan. Kalu xnk pon xpe. Masing2 punya cita rasa. Bak kate abg skr, masing2 punya tahap rasa sedap tu x sama. lidah masing2. :)



..bliss-ailye shared her feelings at 1111..