ye kawan-kawan, ini adalah resepi untuk air asam air tangan makku.
Belacan sebesar 2 ibu jari aku. so ikutla memasing punye ibu jari cemane. belacan tu dibakar dulu utk lebih menghangatkan rasanya.Bawang besar 3 biji – dipotong panjang ke, dadu ke, atau racik2 jadi halus.
Tomato 1 biji – dipotong dadu.
Cili api – mengikut tahap kepedasan sendiri. Lagi hot lagi best.
Cili merah – sekadar memeriahkan majlis. Nk bg cantik, tp hotnya datang dr cili api.
Asam jawa sebesar sepenumbuk –tgk penumbuk memasing besa mane, bajet2la masamnya.
Gula 2 senduk – tgk gak umah memasing senduk besa mane. Kesimpulannye, bajet2 la bagi secukup rasa.
Garam secukup rasa juga.
Campur kesemuanye.
dah jadik dah. Siap untuk dicicah bersama ikan bakar. cukup masamnye, cukup pedasnye, cukup manisnya, cukup masinnye. Wah enak!.
ikan bakar atas flat. ingat org dok umah flat xleh bakar ikan dgn cara tradisional dan thrill ke? ahahaha.
kakak n abang. tiada kaitan dengan resepi diatas.
0 comments:
Post a Comment