assamualaikum.

skrg kita berada di sesi memasak ye kawan2. ni byk dh kongsi resepi ni. sebelum tu nk btau pada semua, kenapa resepi2 ini aku mahu kongsi. kerana ini adalah dari mereka yang berpengalaman. dari mereka yang arif memasak. mcm ni la lebey kurang. semua org boleh masak kan? iye... btol... semua org blh masak. tapi, apa yg membezakan antara satu sama lain? rasanya... kesedapannya... kehangatannya... eheh.

contoh, di luar sana, ada byk sgt kedai yg jual nasi ayam. tetapi...:
~ada nasi ayam yg marvellous!
~ada nasi ayam yang, "makcik, nasi ayam makcik sgt sodap. mintak resepi blh??
~ada nasi ayam yang sedap...
~ada yg blh la..
~ada yang.."tak mau makan dah kat sini"...
~ada yang, ni masak ape ni????


so aku cuba untuk memasak utk menghasilkan rasa seperti 3 baris di atas tu. tak mau masak kire lebey kurang. rugi sgt sgt rasenya, bila peluang untuk belajar ada terbentang di depan mata, tapi kt x grab. n end up dgn kt masak gitu2 jek. kire cukup2 bagi perut kenyang jek. tp kehangatan, keunikan, dan kesedapan tu kita x dpt pon nk sediakan.

jadi, dengan bertanya pada mereka yang pakar, pasti kita akan dpt bykkkk petua, macammana nk bagi sedap, macam mana nk bagi enak, macam mane nk bagi MANTAP!

sudah2 dengan membebel. hari ini aku mahu berkongsi cara memasak lontong, versi MIL ku.



1) hiris bawang putih bawang merah halia kunyit lengkuas - tumiskan.
2) masukkan udang kering.
3) masukkan serai yang dititik.
4) dah garing sikit, masukkan santan.
5) then bile dah mendidih seme2 tu, masukkan sayur2 nya - lobak kacang panjang sengkuang dan tempe.
6) then bila sayur tu cam dah masak sikit masukkan pulak suun pucuk tauhu dan udang.
7) sambil2 tu, goreng tauhu, pastu potong dadu, pastu masukkan dalam kuah. napenye kene goreng dulu, supaya xla die lembik sgt, nanti hancur pulak tauhu tu.
8) last but not least, touchup2 sikit rasa, letak garam n gula.
9) ready!!

jgn lupa rebus nasi impit. n buat kuah kacang. wah sodap!



..bliss-ailye shared her feelings at 1740..