salam.
tuan-tuan dan puan-puan, mari kita belajar membuat kuih sagu atau nama lainnya, angoi-angoi. resepi ini adalah dari MIL ku, mak paka. bak katanya, belajar buat kuih yang sonang2 je dulu. nanti baru belaja yg susah2 pulak. eheh.
resepinya begini ye:
1) didihkan 2 gelas air.
2) masukkan 1/2 gelas gula. rase2la, kot xsuka manis ka... suka manis leting ka. terpulang pada cita rasa memasing.
3) then dh mendidih, masukkan 1 gelas sagu yang dah di basuh terlebih dulu. basuh sekejap je ye. nanti die kembang, xsedap pulak.
4) masak cam kt masak nasi. kacau pelan2,sampai la sagu tu kembang sepenuhnya.
5) bila dah masak, tuangkan dlm loyang.
6) bila dh sejuk, blh la dipotong dan disalut dgn kelapa parut berisi garam.
7) sedia utk dimakan.
wah, mudah kan?
..bliss-ailye shared her feelings at 1627..
0 comments:
Post a Comment